ZUPA KALAFIOROWA (VEGE I BG)

Grzejniki odkręcone na maksa, ciepłe koce świeżo wyprane, a elektryczna rozgrzewająca jest zawsze pod ręką. Za oknem jest coraz zimniej, a ja coraz częściej gotuję zupy (taki sezon).

Jakiś czas temu zrobiłam rozgrzewającą, konkretną zupę, która na długo zaspokoiła mój głód za sprawą tajemniczego składnika. Jakiego? Migdałów! Bo sama zupa z kalafiora raczej należy do tych „lżejszych”. Moja bynajmniej taka nie była 😉

ZUPA KALAFIOROWA (VEGE)

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 4
Czas przygotowania: 40 min

Składniki

  • 630g kalafioru
  • 100g cebuli
  • 100g migdałów
  • 1l bulionu warzywnego
  • 5 ząbków czosnku
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 2g (1 łyżeczka) kuminu
  • 4g (1 łyżeczka) mielonej kolendry
  • 2g (1/2 łyżeczka) cynamonu
  • 1g (1/2 łyżeczki) chilli
  • 2g (1/2 łyżeczka) papryki słodkiej

Sposób przygotowania

1

Migdały moczę w gorącej wodzie przez 15 minut, a następnie ściągam skórkę.

2

Kalafior myję i rozdzielam na gałązki. Smaruję oliwą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.

3

Kalafior przekładam do garnka, dodaję cebulę, czosnek i przyprawy, a następnie zalewam całość bulionem. Pozostawiam do zagotowania.

4

Dodaję namoczone w gorącej wodzie obrane migdały.

5

Wszystko blenduję (z wyjątkiem kilku gałązek do przyozdobienia).

6

Posypuję migdałami.

Makroskładniki

  • 254 Kalorie
  • 7,75g Węglowodany
  • 19,85g Tłuszcz
  • 8,42g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość ( 4 porcje): 1016,0 kcal B: 33,7g, W:31,0, gT:79,4g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj