SAŁATKA Z DYNIĄ I SOCZEWICĄ (VEGE, BG)

Jak zwykle sprawdza się zasada, że najlepsze rzeczy powstają na spontanie i z „resztek”. Połączyłam kilka składników, które miałam w lodówce a były niewykorzystaną pozostałością do innych dań i powstała jesienna wariacja sałatkowa.

W roli głównej oczywiście dynia i to hokkaido. Dlaczego akurat ta? Bo jest słodka, mięsista, nie trzeba jej obierać (można jeść ze skórką) i jest chyba najlepszą odmianą dyni, oczywiście moim subiektywnym zdaniem.

Całość polałam bardzo niekomplikowanym dipem, nawet nie wiem czy można to nazwać dipem bo to tylko jeden składnik z odrobiną soli, który podkręca smak i nadaje słodyczy.

SAŁATKA Z DYNIĄ I SOCZEWICĄ (VEGE, BG)

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 1

Składniki

  • 60 g czarnej soczewicy
  • 100 g dyni hokkaido
  • 40 g tofu naturalne
  • 20 g buraka
  • 10 g orzechy włoskie
  • 5 g pestek z dyni
  • 15 ml oliwy
  • duża garść rukoli
  • marynata do tofu:
  • 15 ml sosu sojowego
  • 1g ( pół łyżeczki) papryki słodkiej
  • 0,5 g ( niecałe pół łyżeczki) papryki wędzonej
  • 1g ( pół łyżeczki) nieaktywnych płatków droższowych
  • dip:
  • 30 ml syropu klonowego z odrobiną soli

Sposób przygotowania

1

Tofu pokrojone na małe kawałeczki marynuję wcześniej (najlepiej jakby odstało kilka godzin) w sosie sojowym z przyprawami: słodką papryką, wędzoną papryką i nieaktywnych płatkach drożdżowych.

2

Dynię myję i kroję na kawałki tworzące literkę "C", delikatnie smaruję ją niewielką ilością oliwy. Ja upiekłam całą dużą dynię (a do sałatki wykorzystałam jedynie 1/5 całości = 100 g). Piekę w 180 stopniach z włączoną funkcją termobiegu ok 30-35 minut.

3

W tym samym czasie wkładam również do piekarnika małego buraka opatulonego w folię aluminiową.

4

Soczewicę płuczę i gotuję przez 35 minut na małym ogniu pod przykryciem w proporcjach 1:2 (soczewica:woda) .

5

W między czasie przesmażam tofu z zalewą na patelni (na małym ogniu) przez kilka minut (ok 5 min).

6

Na talerz wykładam solidną dużą garść rukoli, na nią ugotowaną soczewicę. Następnie kawałki dyni (kształt może być różny, zależny tak naprawdę tylko od Waszej inwencji twórczej). Dodaję przesmażone tofu, pokrojonego w kostkę buraka i posypuję orzechami włoskimi i pestkami dyni. Całość polewam syropem klonowym z odrobiną soli.

Makroskładniki

  • 544,8 Kalorie
  • 54,7g Węglowodany
  • 26,6g Tłuszcz
  • 24,8g Białko

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj