Pieczenie chlebów na zakwasie daje większe możliwości, niż pieczenie na drożdżach, choć jest troszkę bardziej wymagające. Pieczywo też dłużej czasu się trzyma i jest smaczniejsze. No i nie trzeba mieć drożdży, które są w czasach zarazy trudno dostępne.
Aby zrobić dobry zakwas potrzebujemy min 5 dni, oczywiście czym starszy zakwas tym mocniejszy.
Jak dokarmiać zakwas?
*Przez pierwsze 3 dni, co 24h, później dwa razy co 12 h.
*Dokarmiamy zakwas na 3-5 h przed produkcją chleba 1 łyżką mąki i wody -jest wtedy najbardziej aktywny
Zrobiliśmy chleb i chcemy dokarmić zakwas, żeby nie robić go od początku. Jak?
- 100 g mąki + 100 ml wody
Zakwas można przetrzymywać w lodówce. Jednak trzeba go przed pieczeniem wyciągnąć kilka godzin wcześniej i dokarmić w proporcjach 1:1 (np. 100 g mąki + 100 ml wody )
Dzień 1 : 100 g mąki żytnej pełnoziarnistej + 120 ml ciepłej wody. Mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy gazą/papierem do pieczenia ze zrobionymi dziurkami aby zakwas mógł oddychać i zostawiamy na 24 h. Dzień 2: Do zakwasu dodajemy 100g mąki i 120 ml ciepłej wody. Ponownie zostawiamy na 24h pod przykryciem. Dzień 3: Dodajemy tyle samo mąki i wody co pierwszego i drugiego dnia. Zakwas odpoczywa 24h. Dzień 4: 100g mąki i 60 ml wody. Całość mieszamy i odstawiamy na 12h . 100g mąki i 60 ml wody. Całość mieszamy i odstawiamy na 12h Dzień 5: Możemy piec chleb, pamiętajmy jednak aby przed procesem przygotowywania chleba dokarmić zakwas 1 łyżką mąki i wody i odczekać 3-5h (wtedy zakwas jest najbardziej aktywny). ZAKWAS ŻYTNI
Składniki
Sposób przygotowania
Brak komentarzy