CIASTECZKA Z CIECIERZYCY (VEGE I BG)

Już w dzieciństwie lubiałam słuchać opowieści dziadków o wojnie, biedzie, zwykłym życiu przodków. O zesłaniu na służbę do sąsiadów małej babci, aby mogła sama siebie utrzymać, czy o perypetiach dziadka, któremu na jego oczach zastrzelono brata. Pamiętam też te grube, stare albumy z czarno-białymi niewyraźnymi zdjęciami, które znajdowały się w starym kredensie babci. Zawsze oglądając je jadłam pyszne domowe ciastka i piłam herbatkę (oczywiście z filiżanki), niczym jak prawdziwa angielska dama 😉

Ostatnio będąc u mamy przeglądałam stare albumy i przypomniałam sobie, jak kiedyś często siadałam i przeglądałam stare fotografie. Dlatego też chyba trochę z potrzeby i tęsknoty za tamtymi chwilami powstał ten przepis i te zdjęcia.

Pożyczyłam album, porcelanę a do tego zrobiłam zdrowe, pyszne i szybkie ciasteczka. Ciastka można modyfikować dodając jakieś suszone owoce, czy słodką czekoladę ( jeśli jecie) ale wtedy pamiętajcie, żeby dać trochę mnie słodziwa.
Ciasteczka zaraz po wyciągnięciu z piekarnika nie są do końca stabilne, więc trzeba poczekać aż wystygną 😉 a to chyba najtrudniejszy element w tym przepisie.

CIASTECZKA Z CIECIERZYCY (VEGE I BG)

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 18

Składniki

  • 400g ciecierzycy konserwowej
  • 100g masła orzechowego
  • 85g mąki owsianej
  • 50ml syropu klonowego
  • 5g proszku do pieczenia
  • 40g gorzkiej czekolady
  • + słodzik/ ksylitol/erytrytol wg Waszego poziomu słodkości (ok 3/4 łyżki)

Sposób przygotowania

1

Wszystkie składniki (oprócz czekolady) połączyć ze sobą i zblendować na gładką masę.

2

Masę wsadzić do lodówki na 15 min, że by się lepiej lepiła.

3

Dodajemy kawałki gorzkiej czekolady.

4

Pieczemy w 180 stopniach przez 20 min.

Makroskładniki

  • 82,48 Kalorie
  • 6,8g Węglowodany
  • 4,58g Tłuszcz
  • 2,62g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

1484,7 B:47,3g W:124,7g, T:82,6g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj