JAJKA PO TURECKU (BG)

Gdy po raz kolejny rano sięgniecie po jajka aby zrobić oklepaną jajecznicę zastanówcie się, czy nie chcecie trochę zaszaleć i zrobić coś nowego, zdrowego i pysznego, a przy okazji zaskoczyć swoją rodzinę.

Proste i szybkie danie, które smakuje obłędnie, a jest nietypowe i powiedziałabym, że ma w sobie odrobinę wykwintności. Mowa oczywiście o jajka po turecku, które ostatnio często są u mnie na śniadanie.

Co musicie wiedzieć?

-to po prostu jajka poszetowe podane w towarzystwie sosu czosnkowego i sosu na bazie masła i papryki
– woda, do której wrzucacie musi wrzeć
– najlepiej gdyby jajka były świeże, bo najprościej się z nich robi ( białko idealnie otacza żółtko)
-no i musicie zrobić wir łyżką 😉

JAJKA PO TURECKU

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (2 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 1

Składniki

  • Sos na dół:
  • 200 g jogurtu greckiego ( u mnie w wersji light)
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz i sól do smaku
  • Sos do polania:
  • 30 g masła
  • 5g (1 łyżeczka) wędzonej papryki ( jeśli takiej nie macie może być papryka słodka)
  • Jajka:
  • 2 jajka (najlepiej jak najświeższe)- im jajko starsze tym białko bardziej wodniste
  • 1 łyżka octu winnego

Sposób przygotowania

1

Sos na dół: mieszamy wszystkie składniki i dodajemy rozgnieciony czosnek.

2

Sos do polania: na patelni rotapiamy masło, dodajemy paprykę i wszystko mieszamy aż do połączenia.

3

Jajko: Do wrzącej wody dolewam łyżkę occtu winnego. Łyżką mieszam wodę i tworzę "wir". W sam środek wbijam jajko (można sobie wbić jajko do miseczki i dopiero wtedy wrzucić- jest łatwiej. Za pomocą łyżki pomagam delikatnie białku opatulić żółtko. Zostawiam jajka na 2,5-3 minuty. Ostrożnie wyciągamy jajko z wody i dajemy mu ociec z wody.

4

Składanie dania: Na dół talerza wykładam czosnkowy jogurt. Kładę jajka i polewam je masłem z papryką. Można udekorować danie jakąś zieleniną (u mnie koperek)

5

Smacznego

Makroskładniki

  • 483,4 Kalorie
  • 8,8g Węglowodany
  • 35,5g Tłuszcz
  • 32,2g Białko

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj