Gdy po raz kolejny rano sięgniecie po jajka aby zrobić oklepaną jajecznicę zastanówcie się, czy nie chcecie trochę zaszaleć i zrobić coś nowego, zdrowego i pysznego, a przy okazji zaskoczyć swoją rodzinę.
Proste i szybkie danie, które smakuje obłędnie, a jest nietypowe i powiedziałabym, że ma w sobie odrobinę wykwintności. Mowa oczywiście o jajka po turecku, które ostatnio często są u mnie na śniadanie.
Co musicie wiedzieć?
-to po prostu jajka poszetowe podane w towarzystwie sosu czosnkowego i sosu na bazie masła i papryki
– woda, do której wrzucacie musi wrzeć
– najlepiej gdyby jajka były świeże, bo najprościej się z nich robi ( białko idealnie otacza żółtko)
-no i musicie zrobić wir łyżką 😉
Sos na dół: mieszamy wszystkie składniki i dodajemy rozgnieciony czosnek. Sos do polania: na patelni rotapiamy masło, dodajemy paprykę i wszystko mieszamy aż do połączenia. Jajko: Do wrzącej wody dolewam łyżkę occtu winnego. Łyżką mieszam wodę i tworzę "wir". W sam środek wbijam jajko (można sobie wbić jajko do miseczki i dopiero wtedy wrzucić- jest łatwiej. Za pomocą łyżki pomagam delikatnie białku opatulić żółtko. Zostawiam jajka na 2,5-3 minuty. Ostrożnie wyciągamy jajko z wody i dajemy mu ociec z wody. Składanie dania: Na dół talerza wykładam czosnkowy jogurt. Kładę jajka i polewam je masłem z papryką. Można udekorować danie jakąś zieleniną (u mnie koperek) SmacznegoJAJKA PO TURECKU
Składniki
Sposób przygotowania
Makroskładniki
Brak komentarzy