MINI PANCAKES (BG)

I nikt mi nie powie, że nie są one słodkie! Nie wiem, jak to działa, ale mózg nasz mózg też postrzega je jako smaczniejsze, niż gdybyśmy zrobili kilka większych. Po pierwsze jest ich o więcej na talerzu, co daje większe poczucie sytości. A po drugie po prostu smakują lepiej!

Mogłoby się wydawać, że żeby ich nasmażyć tyle, to będziemy musieli stać milion lat przy piecu, ale gdy spróbujecie zobaczycie, że idzie to raz dwa i nie trzeba na nic czekać, bo naleśniki robi się wręcz momentalnie. Gdy tylko wylejecie kilkanaście kropek na patelni, to już czas żeby je przewracać, potem jeszcze minuta i lądują na talerzu! Tak z 3-4 razy w zależności od wielkości patelni i gotowe! Można się rozkoszować!

Pewnie część z Was zastanawiała się dlaczego nie wychodzą Wam takie idealnie zarumienione jak są uwieczniane w czasopismach? Po pierwsze trzeba wyczuć moment kiedy należy je przewrócić, ale bardziej istotna jest temperatura patelni. I to właśnie dlatego zawsze pierwsza partia wychodzi najładniejsza, a kolejne są coraz ciemniejsze… Jak temu zaradzić? Po zdjęciu partii naleśników należy odłożyć patelnię na 1-2 minuty na zimny palnik. A gdyby się coś przypaliło, przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym 😉

Teraz jeszcze kilka słów o różnicy w pieczeniu, które występują w zależności od tego jaką mąkę użyjemy. Zwykła mąka pszenna najwięcej nam wybaczy 😉 ale spokojnie da się z każdą pracować! Jeśli chodzi o wersję z mąką owsianą to bardziej chłonie ona mokre składniki, dlatego też musimy dać trochę więcej maślanki. Ciężej też przewraca się małe placuszki, bo są „cięższe”. Robione na mące ryżowej są delikatniejsze, niż na owsianej, a efekt bardzo zbliżony do pszennej wersji.

Ok i zostaje jeszcze jedna istotna kwestia… Jak nakładać je na patelnię? Jeśli nie chcemy mieć idealnie kształtnych (bo nie każdy będzie robił im zdjęcia przed jedzeniem) to możemy nakładać po prostu łyżką. Ja do tego celu użyłam plastikowej buteleczki cukierniczej z taką dość szeroką końcówką aby ciasto mogło swobodnie spływać, jednak na tyle, żebym miała nad nim większą kontrolę.

Teraz mam już pewność, że znacie wszystkie tipy, więc możecie smażyć Wasze mini pancakes! Jeśli zrobicie je to sfotografujcie je i odznaczajcie mnie #sokzycia – wtedy będę mogła je podziwiać!

Display your Recipe Card using the following shortcode: 

MINI PANCAKES (BG)

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
Porcja: 4

Składniki

  • 150g mąka ryżowa/ pszenna typ 400/ owsiana
  • 200g maślanka naturalna ( + 20/30g w wersji z mąką owianą)
  • 5g (1 łyżeczka) proszku do pieczenia
  • 14g erytrytolu lub innego słodziwa
  • 2 jajka
  • 30 ml oliwy

Sposób przygotowania

1

Mieszamy wszystkie składaniku w wysokim naczyniu i blendujemy na gładką masę. Odstawiamy na 7-10 minut aby masa lekko zgęstniała. 

2

Smażymy na minimalnej ilości oliwy po 1 minutę z każdej strony na małym ogniu.

Makroskładniki

  • 255,2 Kalorie
  • 27,75g Węglowodany
  • 11,15g Tłuszcz
  • 10,15g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

Z proporcji wychodzą 4 porcje takie jak na zdjęciu 😉 Całość (4 porcje):1020,8 kcal (B:40,6g, W:111,g, T:44,6g) *makroskładniki liczone orientacyjnie, mogą się różnic w zależności od użytych przez Was składników

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj