CIECIOCHRUPKI PIECZONE NA OLEJU RZEPAKOWYM

  Cieciochrupki są idealną słoną przekąską, szczególnie dla osób, które są na diecie i nie mogą pozwolić sobie na zjedzenie paczki chipsów (zawierają niezdrowe tłuszcze trans!). Alternatywa jest równie smaczna, a jest zdecydowanie zdrowsza- wykorzystaj do ich przygotowania olej rzepakowy.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego…

DSC_0047 kopia
Można je robić w różnych wersjach smakowych: na ostro, łagodne, z sezamem lub też w wersji bardziej ziołowej.  Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają zdolności kulinarnych ;

Składniki:

  • ciecierzyca /240g/ ( z puszki lub namoczona na noc i ugotowana)
  • olej rzepakowy / 3 łyżki/
  • papryka ostra / 1 łyżeczka/
  • pieprz /1/4 łyżeczki/
  • sól/ 1/4 łyżeczki/
  • zioła prowansalskie /0,5 łyżeczki/

 

1cieciochrupki

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Olej rzepakowy wlewamy do miseczki i dodajemy wszystkie przyprawy, a następnie mieszamy. Suchą ciecierzycę wrzucamy do miseczki, tak aby była ona obtoczona w oleju. Wykładamy ciecierzycę na papier do pieczenia. Wstawiamy do pieca na 40 minut. Po 20 minutach należy ją przemieszać, aby równomiernie się przypiekła.
Dobra jest na ciepło i zimno.

 

logo-pokochaj-olej-rzepakowySMACZNEGO! 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 porcja                              :                 229,95 kcal      B:    5,47 g     T: 16,75 g      W:   11,53 g
całość ( 2 porcje )            :                  459,19 kcal      B: 10,95 g      T: 33,51 g     W:  23,07 g

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz